Zomervakantie? Een inbraak voorkomen doe je samen

Zomervakantie? Een inbraak voorkomen doe je samen

Nu de vakantie weer aanbreekt, neemt het risico op woninginbraken ook weer (licht) toe. In dit bericht een paar tips om de kans op een inbraak tijdens je vakantie te verkleinen.

Informeer buren

Ga je op vakantie? Informeer je buren dat je weg bent. Vraag iemand om de post te verzamelen en de planten water te geven. Inbrekers verkennen namelijk soms eerst de buurt: waar zien zij kansen om later in te breken? Naast de aloude methode om een takje tussen de deur te stoppen, leggen inbrekers soms ook de buitenmat tegen de deur aan. Als het takje op een later moment nog tussen de deur zit of de mat nog hetzelfde ligt, is dat voor de inbrekers een signaal dat er niemand thuis is. Door samen op te letten, hou je de buurt veilig. Een buurt-WhatsApp werkt ook goed tegen inbraken. Via www.wabp.nl kun je WhatsAppBuurtPreventie-groepen bij jou in de buurt vinden (of kijk voor meer info op www.gemeentelandvancuijk.nl bij WhatsApp Buurtpreventie).

Woning

Vanzelfsprekend sluit je de ramen en deuren en doe je deze ook op slot. Haal de sleutels eruit en berg deze op. Andere voorzorgsmaatregelen kunnen zijn:

·        Een schemer-geschakelde verlichting bij de toegangsdeuren.

·        Installeer een slimme deurbel.

·        Installeer tijdschakelaars zodat ’s avonds licht aangaat in de woonkamer en elders in huis.

·        Laat gordijnen niet permanent dicht en haal planten niet weg van de vensterbank.

·        Laat in de achtertuin geen ladder of afvalcontainer staan als opstapje naar het balkon.

·        Berg kostbaarheden in een kluis op of geef deze in bewaring.

·        Snoei struiken in de voortuin zodat vanaf de straat de voordeur en ramen goed zichtbaar blijven.

·        Camera in beeld

Social media

Ook inbrekers zitten op sociale media. Ze houden in de gaten of je weg bent, zodat ze op dat moment hun slag kunnen slaan. Het is beter om foto’s van je vakantiebestemming te plaatsen als de vakantie voorbij is.

Sluit aan bij Burgernet

Burgernet is een initiatief om gezamenlijk de veiligheid binnen de gemeente te verhogen. Burgernet is niet alleen bedoeld om criminaliteit tegen te gaan, maar wordt ook ingezet als er mensen worden vermist. Voor meer informatie en aanmelding: www.burgernet.nl

Melden verdachte situatie

Vaak dankzij oplettende getuigen kan de politie verdachten van een (poging) inbraak aanhouden. Ben je getuige van een verdachte situatie, zie je verdacht gedrag of een strafbaar feit gebeuren en is er direct hulp nodig? Meld dit bij de politie via 112. Probeer een locatie, signalement en andere bijzondere kenmerken van personen of kentekens van auto’s te onthouden en geef dit door aan de meldkamer. Als het niet dringend is, kun je informatie doorgeven via 0900-8844.

Doe altijd aangifte als er is ingebroken. #Veiligheiddoenwesamen

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.