Sta AAN tijdens de Veilig weer naar school week

Zet je fietsverlichting AAN

Vooral met het ingaan van de wintertijd op 30 oktober staat niet iedereen stil bij hoe vroeg donker het is. Dus stappen er velen op de fiets zonder licht, hartstikke gevaarlijk.

Niet alleen ben je zonder licht slecht zichtbaar voor anderen, ook zie je niet wat er om je heen gebeurt. En zeg nou zelf: het is toch fijn om te kunnen zien waar bijvoorbeeld de rand van het fietspad is? Zorg daarom altijd voor fietsverlichting die het doet. Voor jezelf, maar ook voor de rest van je familie. Deze punten helpen je erbij

  • De kleur: het voorlicht moet wit of geel zijn, achter is alleen rood licht toegestaan
  • De reflectoren: een rode reflector is verplicht op de achterkant van je fiets. Daarnaast heeft iedere trapper twee gele reflectoren nodig, en de velgen of banden een witte of gele reflectieband.
  • De locatie: ga je voor losse lampjes? Die mag je bevestigen aan je stuur, borst of rugzak. Op je hoofd, armen of benen is niet toegestaan.
  • Schijnrichting: het licht moet altijd recht voor- of achteruit schijnen. En ook belangrijk: de lampjes mogen niet knipperen.
  • Reflecterende kleding: met goede verlichting kom je een heel eind. Trek een reflecterend kledingstuk aan als je extra zichtbaar wil zijn.

 

Zorg jij er ook voor dat jij en je familieleden goed opvallen op straat? Zeker doen! Door goede fietsverlichting te gebruiken, neemt de kans dat je bij een ongeval betrokken raakt met 20 procent af. En dat willen we! Jouw actie telt!

Fietsen zonder verlichting levert je een boete van €60 op. Voor het ontbreken van de reflectoren komt er €40 bij.

 

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.