Oproep vrijwilligers herdenking/bevrijding 2025

In de gemeente Land van Cuijk is een comité herdenking en bevrijding Land van Cuijk ingesteld, dat nadenkt over de toekomst van herdenken en vrijheid vieren. In het comité zitten vertegenwoordigers uit de voormalige gemeenten. Ondergetekende is gevraagd dit comité voor te zitten.


We hebben geïnventariseerd hoe men aankijkt tegen een gezamenlijke dodenherdenking binnen het Land van Cuijk. Gebleken is dat toch elke kern binnen het Land van Cuijk afzonderlijk zijn eigen gesneuvelden wil herdenken, ieder op geheel eigen wijze. Uiteraard wordt deze zienswijze volledig gerespecteerd.


De commissie onderzoekt ook de mogelijkheden tot viering van een gezamenlijk bevrijdingsfeest. Elk jaar op 5 mei vieren wij in Nederland onze bevrijding. In vrijheid en vrede te leven is voorwaar geen vanzelfsprekendheid. Een gezamenlijk bevrijdingsfeest in het Land van Cuijk vergt natuurlijk een goede voorbereiding. Gekozen is om 5 mei 2025 (de landelijke viering van 80 jaar bevrijding) als uitgangspunt hiervoor te nemen. De commissie denkt aan een centrale activiteit binnen het Land van Cuijk en dan met name gericht op de jeugd als doelgroep. Hoe kunnen we inwoners ertoe bewegen op 5 mei 2025 binnen onze gemeentegrenzen samen vrijheid te vieren?


De aftrap voor een goede voorbereiding gaat gepaard met het formeren van een enthousiaste groep van vrijwilligers die hiervoor enige tijd vrij willen maken. En het gaat dan niet persé om u als lid van de wijk- of dorpsraad. Misschien kent u binnen uw wijk of dorp wel een aantal enthousiaste mensen die hiervoor iets zouden kunnen betekenen of hierover in de aanvangsfase mee willen denken? 


De werkgroep kan het enorm waarderen wanneer u binnen uw kringen in uw eigen kernen uw oor te luisteren legt en personen voordraagt om mee te denken over een geweldig bevrijdingsfeest op 5 mei 2025. Reacties hieromtrent kunt u richten aan kabinet@landvancuijk.nl.


Wij horen graag van u!
Namens het comité herdenking en bevrijding Land van Cuijk
Karel van Soest, voorzitter

 

 

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.