Maatjes

Bijna de heft van de Nederlandse volwassenen voelt zich weleens eenzaam. Dat kan door allerlei redenen ontstaan, bijvoorbeeld het verlies van sociale contacten, activiteiten of werk. Maar ook door bijvoorbeeld gezondheidsklachten kunnen eenzaamheidsgevoelens ontstaan. Er zijn gelukkig mooie initiatieven die eenzaamheid kunnen verzachten, zoals het maatjesproject. Co en Mathilde delen hieronder hun ervaring.

Co is al 57 jaar samen met zijn vrouw, Jo. Toen zij in 2014 een herseninfarct kreeg, raakte zij deels verlamd. Sindsdien gaat ze steeds verder achteruit. Inmiddels kan ze amper praten. Door de zorg voor zijn vrouw speelt Co’s leven zich voornamelijk binnen de vier muren van hun huis af. Hij is dag in, dag uit mantelzorger. Zijn maatje Mathilde (27) komt eens per week langs, waarbij hij zijn hart kan luchten. Even een goed gesprek en een moment voor Co zelf.

Co is ontzettend blij met zijn maatje Mathilde: “Het is voor mij heel belangrijk dat ze langskomt. Ik kan dan even mijn ei kwijt.” Gewoon even kletsen is voor Co al heel betekenisvol: “Ze haalt me echt uit de sleur, mijn leven is tussen vier muren en zij maakt dat wat makkelijker.” Maar ook Mathilde haalt veel uit haar wekelijkse bezoekjes. “Ik ben blij dat ik wat kan betekenen voor mijn wijk. Ik heb alleen maar jonge mensen om me heen en ik vind Co heel interessant. Hij vertelt altijd leuke verhalen.” Ergens vindt ze de momenten ook wel confronterend: “Dit kan mij ook zomaar gebeuren. Je wereld wordt dan zo klein.” Gelukkig overheerst vooral het positieve gevoel: “Het is altijd gezellig en ik ga altijd met een goed gevoel weg!”

Ben of wil jij een maatje?
Er zijn veel mensen met of zonder een beperking die een maatje zoeken, zodat ze zich even minder eenzaam voelen. Of zodat hun mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. Als maatje ga je bijvoorbeeld samen op pad, een leuke activiteit ondernemen of gewoon een praatje maken, het kan allemaal. Wil jij maatje worden? Of ben je op zoek naar een maatje? Kijk voor meer informatie op www.sociom.nl/aanbod/maatjesprojecten

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.