Droge voeten tot aan Venlo

Project ‘Ruimte voor de Maas bij Oeffelt’ heeft groen licht

Hoogwater is een terugkerend natuurverschijnsel in Nederland. De dreiging van overstromingen is in ons land een constante zorg, en terecht. Nederland, met zijn lage ligging en vele waterwegen, is kwetsbaar. En ook door de veranderingen in het klimaat moeten we ons continu afvragen: hoe kunnen we ons effectief wapenen tegen overstromingen?

Traditioneel hebben we in Nederland vertrouwd op dijken, dammen en andere waterkeringen om ons te beschermen tegen het water. Deze harde infrastructuren hebben hun waarde bewezen, maar ze hebben ook hun beperkingen. Ze vergen constant onderhoud en zijn niet altijd opgewassen tegen de steeds extremere weersomstandigheden.

Het programma 'ruimte voor de rivier' biedt een veelbelovende aanvulling op deze traditionele methoden. Door rivieren meer ruimte te geven om uit te stromen, verminderen we de druk op de dijken en verkleinen we de kans op overstromingen. En dat is ook precies wat we in Oeffelt gaan doen.

Bij Oeffelt is de Maas namelijk door de fundamenten van de provinciale weg en de voormalige spoorlijn (het Duits Lijntje) versmald. Hierdoor is een zogenoemde ‘flessenhals’ in de Maas ontstaan die het water opstuwt en bij extreem hoge waterstanden kan leiden tot overstromingen. Maar daar gaat wat aan veranderen. Er wordt een opening van 250 meter gemaakt in het talud van de provinciale weg N264 en het Duits Lijntje richting de brug over de Maas. Hierdoor kan het water beter doorstromen en heeft het meer ruimte. Het levert een bijna 20 centimeter lagere waterstand op, merkbaar tot aan Venlo!

Over de opening wordt een nieuwe brug aangelegd en de weerd (het lage riviergebied aan de Maas) bij Oeffelt zal opnieuw worden ingericht, onder meer met fiets- en struinpaden, leefruimte voor dassen en nieuwe aanplant van heggen. Hierdoor blijft het cultuurhistorische UNESCO-landschap van de Maasheggen behouden. En het allerbelangrijkste: we houden droge voeten.

Antoinette Maas, wethouder Duurzaamheid, Natuur en Mobiliteit

PS: wil je meer weten over het genoemde project? Kijk dan op www.ruimtevoordemaasbijoeffelt.nl.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.