Kantoorpand en energielabel C

Met uw kantoorpand in 4 stappen naar Energielabel C (of beter)

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren energiezuinig zijn en minimaal energielabel C hebben. Kantoren die na 1 januari 2023 niet minimaal label C hebben, mogen niet als kantoor gebruikt worden. En ook niet als kantoor verhuurd mogen worden. Het is dus heel belangrijk om dit jaar maatregelen te nemen om het pand te verduurzamen. Dit artikel laat in 4 stappen zien hoe dat moet en voor welke kantoren die geldt.

 

Welke kantoren moeten voldoen aan minimaal label C

Het gaat om kantoren met een gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties van 50% of meer van de totale oppervlakte én de oppervlakte aan kantoorfuncties (en nevenfuncties) groter is dan 100m2. . Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

 

Subsidie voor energieadvies

Verduurzamen van een kantoorpand blijkt vaak eenvoudiger dan gedacht. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan een beter energielabel. Wil je wel verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Laat voor je pand een energieadvies opstellen. In zo’n adviesrapport staan verduurzamingsadviezen om energie te besparen, energie op te wekken en aardgasloos/energieneutraal te worden. De subsidie verduurzaming MKB (SVM) helpt je om een adviseur in te huren voor een energieadvies op maat. Én voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dit advies. Zie voor meer informatie www.rvo.nl.

 

Heeft uw gebouw label D t/m G? Volg de volgende stappen om het pand voor 2023 naar energielabel C te tillen.

 

Stap 1: Vraag een energieadvies aan

Een energieadviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Dit advies heeft niet automatisch een energielabel tot gevolg.

 

Stap 2: Verken financiële regelingen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Kijk op www.rvo.nl bij de  subsidiewijzer.

 

Stap 3: Voer de maatregelen uit

Voer de energiemaatregelen tijdig uit (vóór 1 januari 2023) om op energielabel C te komen. Zorg indien mogelijk voor maatregelen die bijdragen aan een CO2-arm kantoor én rekening houden met verregaande aanpassingen in de toekomst. Een voorbeeld hiervan is een maatregel die genoeg ruimte overlaat om een installatie later aan te passen aan de stand van de techniek.

 

Stap 4: Laat een (nieuw) energielabel opstellen

Laat een nieuwe label vaststellen en registeren.

 

Start zo snel mogelijk met de eerste stappen zodat ook jouw kantoorpand energiezuinig is op 1 januari 2023.   

 

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.